Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

- Ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: το ΕΣΥ αργοπεθαίνει

- Χρειάζεται οργανωμένη και άμεση παρέμβαση για τη σωτηρία του Συστήματος Υγείας 

- Η προστασία της Δημόσιας Υγείας έχει άμεση προτεραιότητα 

Παρά τις διαπιστώσεις και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) , προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και της ασφαλούς περίθαλψης, οι «όποιες» ενέργειες δεν έχουν οδηγήσει σε αποτελέσματα.

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ενδυνάμωση, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, αύξηση του προϋπολογισμού και μάλιστα σήμερα, που οι ανάγκες της περίθαλψης, λόγω και του προσφυγικού-μεταναστευτικού, είναι μεγαλύτερες.
Είναι κοινή πεποίθηση ότι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει φθάσει σε οριακό σημείο και απειλείται με κατάρρευση. Πρέπει να κατευθυνθούν οι συνέργειες όλων, στην επίλυση των προβλημάτων με οργάνωση, σχέδιο και στόχευση προς το μέλλον. 

Τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι εντονότερα με την κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών και τις χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τους ανάλογους προϋπολογισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα εμφανίζονται πλέον από το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να υπερβαίνουν τις 25.000 εκ των οποίων 6.000 μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Κλίνες εντατικής θεραπείας με υποδομή, παραμένουν κλειστές, ενώ είναι απαραίτητες για τη σωτηρία αρκετών χιλιάδων συνανθρώπων μας. 

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, παρά τις όποιες εξαγγελίες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, να κάνει άμεσες ενέργειες για την αναστήλωση του ΕΣΥ και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, δεδομένων των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α και άλλων λοιμωδών νοσημάτων που εμφανίστηκαν τον τελευταίο χρονικό διάστημα, σε χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. 

Η κοινωνία υποφέρει από ελλείψεις και αδυναμίες και η περίθαλψη των πολιτών στη δύσκολη αυτή περίοδο, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, με κοινές προσπάθειες κυβέρνησης, κομμάτων και κοινωνικών φορέων.

Η συνεργασία για επίλυση των προβλημάτων, είναι η μόνη οδός που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ασκώντας πάντοτε κριτική σε λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για μία ακόμη φορά, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», προκειμένου η υγεία και η περίθαλψη των πολιτών να διαφυλαχθούν και η ιατρική λειτουργία με «κανόνες δεοντολογίας και αξιοπρέπειας» να στηρίζει τη λειτουργία του συστήματος υγείας. 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου