Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Αλλάζουν τα πάντα στις προμήθειες των νοσοκομείων ! Γιατί αντιδρούν οι προμηθευτές

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
- Health Report.gr

Στη βουλή αναμένεται να φθάσει σε περίπου ένα μήνα το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων αλλά και γενικότερα του δημοσίου.

Παρότι εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, τελικώς η κυβέρνηση –όπως λένε πηγές του HealthReport.gr – αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα αφορά τις συμβάσεις σε όλο το δημόσιο τομέα.
Γι αυτό και το νομοσχέδιο φέρει πρωτίστως την υπογραφή του υπουργείου Ανάπτυξης. Περιλαμβάνει σε σειρά άρθρων όλες τις αλλαγές για τις προμήθειεςτου δημοσίου και θέτει ένα στενό πλαίσιο ελέγχου και προδιαγραφών.

Από την άλλη επιχειρεί να καταστήσει πιο «κεντρικογενές» το σύστημα ώστε να μην μπορεί ο κάθε φορέας να πράττει ή να αγοράζει κατά βούληση. Το νομοσχέδιο δόθηκε ήδη προς διαβούλευση στους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ έχει πάρει εδώ και καιρό το «πράσινο φως» του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως έλεγαν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr με τις αλλαγές που προωθούνται γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν καταρχάς τα γραφειοκρατικά προβλήματα που σήμερα κάνουν την αγορά υλικών για το δημόσιο αλλά και τα νοσοκομεία ιδιαίτερα δυσκίνητη.

Ακόμη καθιστά πιο διάφανες τις διαδικασίες ώστε σε κάθε διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην μπορούν να αξιοποιούν…φωτογραφικές διατάξειςή εγκυκλίους. Ενδεικτικά για τα νοσοκομεία προβλέπει να γίνεται πλήρης καταγραφή των υλικών που απαιτούνται μέσω ειδικής κωδικοποίησης.

Επίσης θα γίνεται λεπτομερής καταγραφή όλων των προδιαγραφών και κριτηρίωνγια κάθε υλικό, ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο τιμών το οποίο θα ορίζεται με βάση τον μέσο όρο που ισχύει στις αγορές της Ευρώπης.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr έλεγαν ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αξιοποιηθεί δεόντως και σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση, για την επιχειρηματολογίακατά της διαφθοράς.

Άλλωστε καιρό τώρα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές για να χτυπήσει τα πιράνχας στο ΕΣΥ. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι ακριβώς είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Πόλεμο στα πιράνχας από τον Π.Πολάκη! Τι εξήγγειλε για προμήθειες-υλικά».

Σε ένα μήνα στη Βουλή

Πάντως όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν αποφασισμένα να προωθηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή σε έναν μήνα,ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα έρθει στη βουλή το άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΠΕΔΥ και τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δείτε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ «Ξεκινά το νέο ΠΕΔΥ! Όλες οι αλλαγές».

Ήδη όμως για το νομοσχέδιο για τις προμήθειες έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις. Τρείς βασικοί φορείς που εκπροσωπούν τους προμηθευτές των νοσοκομείων ΣΕΙΒ, ΠΑΣΥΠΟΥ, ΠΑΣΥΠΙΕ μιλούν για νόμο τερατούργημα και ζητούν την απόσυρσή του.

Ειδικότερα οι τρεις φορείς σε κοινή τους ανακοίνωση μιλούν για έναν νόμο άκρωςδυσανάγνωστο και δυσνόητο αφού «εκτείνεται σε 540 σελίδες και περιέχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 237 άρθρα (μόνον στο 1ο μέρος του), τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα δυσνόητα διότι δεν περιέχουν ευθέως ρυθμίσεις, αλλά παραπέμπουν σε άλλα άρθρα – του ίδιου Σχεδίου Νόμου ή άλλων νομοθετημάτων – ώστε να καθιστά σχεδόν αδύνατη ακόμη και την ανάγνωσή τους».

Για τις αλλαγές στις προμήθειες του δημοσίου και του ΕΣΥ έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες και από την τρόικα η οποία καιρό τώρα πιέζει να προωθηθούν αλλαγές. Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι πρόσφατα σε έλεγχο που είχαν κάνει τα τεχνικά κλιμάκια στις δαπάνες των νοσοκομείων, είχαν προβληματισθεί εντόνως για το σύστημα αγορών που ακολουθείται σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές τιμές για τα ίδια προϊόντα.


Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ευελπιστούν πως με το νέονομοσχέδιο θα εξοικονομηθούν κονδύλια για τα νοσοκομεία ώστε να αποφύγουν και τις πιέσεις των δανειστών που ζητούν εδώ και τώρα συμμάζεμα των οικονομικών του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου