Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελεγχόμενη υγειονομικά η Ειδομένη



Health view.gr

Ελεγχόμενη υγειονομικά χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ειδομένη και σε άλλες περιοχές φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει: 

«παρά τις τεράστιες αριθμητικά ροές μεταναστών –προσφύγων η κατάσταση είναι ελεγχόμενη υγειονομικά και σε καμιά περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας όπως ακούστηκε. Τα σποραδικά κρούσματα που εμφανίζονται είναι αναμενόμενα και στατιστικά, αλλά με τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθεί ο Οργανισμός δεν υφίσταται θέμα. Κρούσματα όπως τις ηπατίτιδας Α ή και της ανεμοβλογιάς αποτελούν ένα αναμενόμενο φαινόμενο στους χιλιάδες πρόσφυγες, που ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και υπεύθυνα. Αποτελεί ένα στοιχείο νοσηρότητας που πρέπει να διερευνηθεί και να υπάρξει η μέγιστη πρόληψη, αλλά δεν αποτελεί στοιχείο κινδύνου».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η πλειονότητα των προσφύγων έχουν «άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού», εφόσον δεν διαθέτουν κατά την άφιξή τους έγγραφα που να πιστοποιούν την εμβολιαστική τους κάλυψη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω δυσκολία στην ορθότερη προσέγγιση από τις υγειονομικές αρχές της χώρας υποδοχής. Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει αυτή την αδυναμία "ιατρικού ιστορικού" και στην εγκύκλιο που έχει ήδη εκδώσει τονίζει ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ο ελλιπής εμβολιασμός, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τον γηγενή πληθυσμό. Για το λόγο αυτό εκτός του στοχευμένου εμβολιασμού, που έχει γίνει όπου προέκυψε ανάγκη, καθίσταται επιτακτικό πλέον προκειμένου να ελέγξουμε πλήρως ιατρικά τους εισερχόμενους από τρίτες χώρες, να υπάρξει στους πρόσφυγες εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου