Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Έρχεται τον Απρίλιο ο «ηλεκτρονικός» ΕΟΠΥΥ! Πως θα πληρώνονται γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με μια καθυστέρηση ολίγων μηνών, ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως θα γίνει πλήρως ηλεκτρονικός μέσα στον Απρίλιο.

Ειδικότερα έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως οι υπηρεσίες του οργανισμού που έχουν ξεκινήσει την ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ εδώ και περίπου 10 μήνες, θα είναι απολύτως έτοιμες μέσα στον Απρίλιο. Τότε είναι που θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές και οι εκκαθαρίσεις των χρεών προς τους παρόχους ηλεκτρονικά από τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα ήδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει προγραμματίσει- όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr– τον μήνα Ιανουάριο να τον εκκαθαρίσει με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.
Τι αλλάζει στις πληρωμές

Με την πλήρη ψηφιοποίηση του οργανισμού όλες οι υπηρεσίες θα γίνονται on line ενώ ο οργανισμός συνδέεται ηλεκτρονικά και με όλους τους συμβεβλημένους παρόχους. Δείτε ΕΔΩ πως θα λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ: «Έρχεται ο ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ! Πως θα μπει σε…TAXI(S)».

Έτσι όμως ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή τι εξετάσεις πραγματοποιούνται, τι υλικά χορηγούνται αλλά και τι υπηρεσίες παρέχονται.

Τον Απρίλιο πάντως οι εκκαθαρίσεις- δηλαδή το ξεκαθάρισμα των όσων οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους- αναμένεται να γίνει ηλεκτρονικά. Το οποίο σημαίνει ότι θα γίνεται έλεγχος στο 5% του κάθε παρόχου ξεχωριστά για να διαπιστωθεί εάν έχει προβεί σε παρατυπίες ή υπερχρεώσεις.


Στην περίπτωση που βρεθεί στο 5% των ελέγχων ότι υπάρχει παράβαση στο 10% (του 5%) των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα κουρεύονται οι οικονομικές του απαιτήσεις στο 10% του συνόλου των χρημάτων που διεκδικεί από τον ΕΟΠΥΥ.


Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ ευελπιστούν ότι θα περιορισθούν οι όποιες παρατυπίες και οι υπερβάσεις που υποβάλλονται από τους παρόχους δηλαδή τους γιατρούς, τις κλινικές, τα διαγνωστικά κλπ.

Πάντως με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα εκκαθαριστούν πρώτα οι οφειλές του2016, ενώ ακολουθούν το 2015 και οι παλαιότερες χρονιές.

Μεταφέρονται οι κούτες με τις οφειλές

Στο μεταξύ μέσα στον Απρίλιο θα αρχίσουν να μεταφέρονται από τον ΕΟΠΥΥ και οιαμέτρητες κούτες που έχουν συσσωρευτεί στις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού και περιλαμβάνουν τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά από τους παρόχους για όσα τους οφείλει ο οργανισμός από τα προηγούμενα χρόνια.

Το …χαρτοβασίλειο του ΕΟΠΥΥ που προκαλεί πλήθος αντιδράσεων αλλά ακόμη και ατυχήματα (διαβάστε ΕΔΩ το τελευταίο ατύχημα που έστειλε στο νοσοκομείο μητέρα 5 παιδιών που σκόνταψε σε κούτες με χαρτιά), ίσως και να λάβει τέλος.

Ήδη όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr έχει προγραμματισθεί επίσης για τον Απρίλιο να μεταφερθούν οι πρώτες κούτες στον Ταύρο σε αποθήκες τουΕΟΠΥΥ όπου σήμερα φυλάσσονται κάποιες συνταγές φαρμάκων κ.λ.π.

Ωστόσο επειδή και αυτές οι αποθήκες δεν επαρκούν για να «φιλοξενήσουν» τις αμέτρητες κούτες που υπάρχουν σήμερα στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ ανά την Ελλάδα, περί τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να γίνει διαγωνισμός για την ενοικίαση αποθηκών όπου θα μπορέσουν να μεταφερθούν οι χιλιάδες κούτες που σήμερα είναι διάσπαρτες και δημιουργούν μόνο προβλήματα. Δείτε ΕΔΩ την κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά γραφεία του ΕΟΠΥΥ όπου οι εργαζόμενοι δεν μπορούν καν να κινηθούν μέσα στους χώρους εργασίας τους: «Μετακομίζει» τις κούτες με τα…χρέη του ο ΕΟΠΥΥ!»


Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν στο HealthReport.gr πως θα χρειαστούνμήνες για να μεταφερθούν οι κούτες με όλο το …χαρτοβασίλειο του ΕΟΠΥΥ που σήμερα πνίγει τις υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου