Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

«Ακέφαλα» νοσοκομεία έως τον Μάιο

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Αττικό Νοσοκομείο, όπως και η πλειονότητα των νοσοκομείων, παραμένει χωρίς διοίκηση από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τις ικανότητές τους στα... προφορικά αλλά και την προσωπικότητά τους καλούνται να αναδείξουν οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων που από την προηγούμενη εβδομάδα περνούν το κατώφλι του υπουργείου Υγείας, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Αξιολόγησης.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εδώ και τρεις μήνες η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ παραμένει «ακέφαλη», –χρέη διοικητή έχουν αναλάβει προσωρινά οι διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών– καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου το υπουργείο έσπευσε να απομακρύνει μαζικά τους διοικητές προτού βρει τους αντικαταστάτες τους. Από τους 127 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που υπηρετούσαν τότε στα νοσοκομεία, μόνο 16 διασώθηκαν.
Πάντως, η Επιτροπή Αξιολόγησης ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη τις προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων για τις 75 θέσεις διοικητή και τις 71 θέσεις αναπληρωτή διοικητή, και το υπουργείο εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω αρνήσεων επιτυχόντων, τέλος Μαΐου θα έχουν διοριστεί όλοι οι νέοι διοικητές σε νοσοκομεία.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής και γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου, Πέτρος Γιαννουλάτος, η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και σε κάθε συνεδρίαση καλούνται για συνέντευξη περίπου 30 υποψήφιοι. Συνολικά αναμένεται να εξετασθούν περί τους 700 υποψηφίους, τα προσόντα των οποίων βάσει των βιογραφικών τους, κρίθηκαν ικανοποιητικά από την πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων. Η προσωπική συνέντευξη μετράει ως προς το ένα ενδέκατο της συνολικής αξιολόγησης, οπότε σε περιπτώσεις αδύναμων βιογραφικών όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της συνέντευξης δεν μπορεί να ανατρέψει τη «βαθμολογία».

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να διοριστούν αρχικά οι διοικητές στα νοσοκομεία του Ανατολικού Αιγαίου (λόγω ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν και πρέπει να «τρέξει» άμεσα) αλλά και στα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας. Θα ακολουθήσουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στο τέλος τα περιφερειακά. Η επιλογή των κατάλληλων δεν είναι μία εύκολη υπόθεση για τα μέλη της Επιτροπής, αφού με βάση την αρχική αξιολόγηση φαίνεται ότι υπάρχει ένα μικρός αριθμός καλών βιογραφικών, ένα μεγάλος αριθμός αδύναμων βιογραφικών και στη μέση το... κενό. Οι «αξιολογητές» μάλιστα βρέθηκαν μπροστά και σε ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή υποψηφίου με παρούσα απασχόληση σερβιτόρος, ή υποψήφιας που δήλωσε επάγγελμα αεροσυνοδός. Οι υποψήφιοι με τα πολύ καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, που σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης να βρουν κατάλληλους για να διοικήσουν νοσοκομεία στην περιφέρεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ηλικία των υποψηφίων είναι είτε 55-60 ετών, είτε 35-40 ετών. Στη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, οι περισσότεροι έχουν πολύ καλή εκπαίδευση, αλλά σχεδόν καθόλου εμπειρία.

Σημειώνεται ότι συνολικά αιτήσεις υπέβαλαν 1.632 ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων 300 κόπηκαν εξαρχής λόγω λαθών στη συμπλήρωση των στοιχείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε υποψήφιος που ενώ είχε συμπληρώσει κανονικά την απαραίτητη υπεύθυνη δήλωση, είχε ξεχάσει να την υπογράψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου