Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Με αποσπάσεις ειδικευμένων γιατρών καλύπτουν κενά στα νοσοκομεία

TO BHMA
Γιατροί της 1ης ΥΠΕ θα μπορούν να αποσπώνται στα νησιά

Μία γνωστή λύση «εκ των έσω» βρήκαν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του κ. Παύλος Πολάκης, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν όρθια τα υπό κατάρρευση δημόσια νοσοκομεία και να στελεχώσουν ανέξοδα τις μονάδες υγείας των νησιών. Με λίγα λόγια, προχωρούν στην απόσπαση ειδικευμένων γιατρών, όχι μόνο εντός της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), και δεν υλοποιούν τις εξαγγελθείσες προσλήψεις.
Με απόφασή τους, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Μαρτίου, οι ειδικευμένοι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να αποσπώνται για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες συνολικά ανά θητεία, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και αποκεντρωμένες μονάδες Υγείας. Η απόσπαση θα μπορεί να γίνεται και σε υγειονομική μονάδα διαφορετικής ΥΠΕ και μπορεί να παρατείνεται για ακόμη έναν χρόνο, εφόσον ο ενδιαφερόμενος συναινεί, ύστερα από κοινή απόφαση των διοικητών των ΥΠΕ και εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου που ο γιατρός κατέχει οργανική θέση αλλά και εκείνου στο οποίο αποσπάται.

Από τις παραπάνω διατάξεις εξαιρούνται οι μητέρες γιατροί με παιδιά κάτω των έξι ετών, οι οποίες μπορούν να αποσπώνται μόνο κατόπιν δικής τους αίτησης.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο επετράπη η απόσπαση ειδικευμένων γιατρών σε μονάδα διαφορετικής ΥΠΕ είναι για να καλυφθούν οι κενές θέσεις των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νησιών. Μέχρι τώρα γίνονταν αποσπάσεις μόνο από τη 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου) με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων που ανήκουν σε αυτή, δηλαδή του Γενικού Κρατικού Νικαίας, του Τζανείου, του Αττικού κ.ά. Με αυτή τη διάταξη θα είναι δυνατές οι αποσπάσεις γιατρών και από νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Αττικής).

Ούτε το 2017 οι διορισμοί

Με δηλώσεις του προς «Το Βήμα», ο διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» κ. Ηλίας Σιώρας αναφέρει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική κάλυψης θέσεων στα νοσοκομεία με αποσπάσεις και επικουρικούς.

«Δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη των 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 600 θα ήταν γιατρών. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις δεν θα έχουν καλυφθεί ούτε το 2017…». Ο κ. Σιώρας θυμίζει τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που συνεχίζονται και τη λήξη της θητείας 700 επικουρικών γιατρών τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου