Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΕΟΠΥΥ: Πως θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος για πληρωμές γιατρών, κλινικών, διαγνωστικών

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Με μια ομάδα …κρούσης 20 γιατρών σκοπεύει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ελέγχει τις οικονομικές απαιτήσεις των παρόχων του οργανισμού.

Ένα νέο σύστημα ελέγχου των οικονομικών απαιτήσεων όλων των παρόχων αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ από το τέλος Απριλίου.

Στο πλαίσιο της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής του Οργανισμού, όπου όλα πλέον θα «τεστάρονται» και θα εγκρίνονται on line, αντίστοιχα ηλεκτρονικά θα ελέγχονται και τα τιμολόγια και οι οικονομικές διεκδικήσεις όλων των παρόχων για υπηρεσίες που παρείχαν. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το ρεπορτάζ του HealthReport.gr για το τι αλλάζει: «Έρχεται τον Απρίλιο ο «ηλεκτρονικός» ΕΟΠΥΥ! Πως θα πληρώνονται γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά».
Οι ελεγκτές γιατροί

Ήδη -όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – έχει συγκροτηθεί ομάδα 20 γιατρών οι οποίοι θα εξετάζουν μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα όλα τα τιμολόγια που θα κατατίθενται από τους παρόχους. Η ομάδα των γιατρών θα ελέγχει το σύνολο των απαιτήσεων για κάθε μήνα, ώστε να μπορεί να πληρώνεται το 100% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Οργανισμός κατέβαλε το 90% των οφειλών του, αφήνοντας ένας χρέος 10% με το σκεπτικό ότι θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθούν τυχόν υπερβολικές απαιτήσεις ή παραβάσεις. Γι αυτό άλλωστε και έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κούτες σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ με συνέπεια αμέτρητα τιμολόγια να είναι απλήρωτα και τα χρέη του οργανισμού να αυξάνονται.

Πλέον από την ομάδα των 20 γιατρών θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο5% των τιμολογίων και των εγγράφων που έχουν κατατεθεί.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο οι ελεγκτές γιατροί θα πραγματοποιούν και επιτόπιο έλεγχο στις μονάδες υγείας.
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που κρίνει ότι δεν επαρκεί ο αριθμός των ελεγκτών γιατρών θα προβεί και σε προσλήψεις νέων ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα εκκαθαριστούν πρώτα οι οφειλές του Ιανουαρίου του 2016, ενώ ακολουθούν το 2015 που υπάρχουν ηλεκτρονικά ενώ στη συνέχεια η νέα εφαρμογή θα επεκταθεί και στα παλαιότερα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορεί νααποπληρωθεί σταδιακά και το υπόλοιπο χρέος 10% του Οργανισμού.

Βέβαια κρίσιμο σημείο στο εγχείρημα παραμένουν οι παλαιότερες χρονιές και οι εκκαθαρίσεις που πρέπει να γίνουν.

Να σημειωθεί πως στην περίπτωση που βρεθεί στο 5% των ελέγχων ότι υπάρχει παράβαση στο 10% (του 5%) των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα κουρεύονται οι οικονομικές απαιτήσεις των παρόχων στο 10% του συνόλου των χρημάτων που διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Με το νέο σύστημα αλλά και το κούρεμα στις απαιτήσεις, η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ – αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr– ευελπιστεί ότι πολλοί πάροχοι που τα προηγούμενα χρόνια υπερχρέωναν τον οργανισμό, τώρα θα πιάνονται στην«τσιμπίδα» της ομάδας των γιατρών.

1 σχόλιο: