Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Όλη η αλήθεια για τις παράλληλες εξαγωγές- νόμιμες και ''μαύρες''

H μείωση των παράλληλων (νόμιμων) εξαγωγών –σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΦ- μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις και αυτό τις έχει φρενάρει και εμμέσως έχει εκτινάξει τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές;

IATRONET.GR

Η αγορά το ξέρει, οι πάροχοι υγείας το ξέρουν, το κράτος το ξέρει αλλά κανείς επί τις ουσίας δεν κάνει τίποτα για να φρενάρει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων –οι οποίες βάσει τις ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι νόμιμες εφόσον βεβαίως συνοδεύονται από τα απαραίτητα παραστατικά- με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σκευασμάτων στη χώρα να αυξάνονται γεωμετρικά.

Και μπορεί ο αναρτημένος πίνακας στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ να δείχνει μείωση των παράλληλων εξαγωγών –από 649 εκατ. ευρώ το 2009 έπεσαν στο μισό σε 306 εκατ. ευρώ το 2014- αλλά αυτές, λένε εκπρόσωποι από τον χώρο της υγείας, είναι οι νόμιμες και όχι οι «μαύρες» που φεύγουν με νταλίκες και δεν καταμετρούνται από κανένα όργανο του κράτους. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα αγαθά τα οποία ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά, με πιο περίτρανο παράδειγμα τους «ανώνυμους» τενεκέδες με το ελληνικό ελαιόλαδο.
Τονίζουν δε οι ίδιες πηγές: η μείωση των παράλληλων (νόμιμων) εξαγωγών –σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΦ- μήπως οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις και αυτό τις έχει φρενάρει και εμμέσως έχει εκτινάξει τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές;

Άρα οι παράλληλες εξαγωγές με βάση τα προαναφερθέντα διακρίνονται στις νόμιμες και στις παράνομες. Αν λοιπόν κάνουμε δεκτή αυτή την παραδοχή, οι ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά μπορεί να οφείλονται είτε σε πραγματικούς –νόμιμους- λόγους, είτε σε παράνομους.

Ως προς το πρώτο σκέλος των πραγματικών λόγων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσαν να περιληφθούν:
Τυχόν αμέλεια και κακός προγραμματισμός της παραγωγικής διαδικασίας από μία βιομηχανία- και άρα να εμφανιστεί έλλειψη σε κάποιο σκεύασμα.
Σε τεχνικά προβλήματα σε κάποια γραμμή παραγωγής
Στην απόφαση κάποιων εταιρειών να πουλήσουν τα φάρμακά τους σε άλλες αγορές και όχι στην Ελλάδα, καθώς σε αυτές πληρώνονται και καλύτερα και πιο γρήγορα
Στο μειωμένο απόθεμα που έχουν πια οι φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με τον νόμο πρέπει στις αποθήκες τους να διατηρούν ένα απόθεμα ικανό να καλύψει τις ανάγκες ενός τριμήνου. Σήμερα με τις συνθήκες έτσι όπως είναι και λόγω του αυξημένου διαχειριστικού κόστους, πηγές αναφέρουν ότι το απόθεμα των βιομηχανιών δεν ξεπερνά το μήνα.

Στην αντίπερα όχθη, που αφορά τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές, ο λόγος που γίνονται -ισχυρίζονται στελέχη από τον χώρο της υγείας- είναι ένας και μοναδικός. Το απίστευτα υψηλό κέρδος που εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν συγκρίνει τις τιμές των σκευασμάτων που ισχύουν στην Ελλάδα με αυτές του εξωτερικού. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι ίσως να μην υπήρχαν «μαύρες» εξαγωγές- ή τέλος πάντων να ήταν ελεγχόμενες- αν υπήρχε διαφορετική κυβερνητική πολιτική που δεν θα κατακρήμνιζε τις τιμές. Εξ ου και οι πολυάριθμες ενστάσεις που γίνονται από την πλευρά των εταιρειών, οι οποίες την τελευταία φορά ξεπέρασαν τις 450!

Παράγοντες, για να δικαιολογήσουν τους ισχυρισμούς τους "περί αισχροκέρδειας", μας ανέφεραν τέσσερα τρανταχτά παραδείγματα σκευασμάτων που βρίσκονται στη λίστα των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και τις τιμές που αυτά πωλούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Κολλύριο πωλείται στην Ελλάδα 11 ευρώ και στην Αυστραλία 38,50 ευρώ
Ενέσιμη ηπαρίνη στην Ελλάδα κοστίζει 5,5 ευρώ και στη Γερμανία 30 ευρώ
Αντιυπερτασικό στην Ελλάδα πωλείται 12,5 ευρώ και στην Αμερική 110 δολάρια
Αντιεπιληπτικό στη χώρα μας κοστίζει 4,90 ευρώ και στη Γερμανία 50 ευρώ.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου