Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Προσφυγικό: Η εκκένωση της Ειδομένης και η εργασία Ελλήνων γιατρών για τις επιπτώσεις της κρίσης



Σε φάση σταδιακής εκκένωσης βρίσκεται πλέον ο καταυλισμός της Ειδομένης, με την Αστυνομία να έχει ξεκινήσει την σχετική διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρίσκονται εκεί ούτε το ΕΚΕΠΥ ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 

Και αυτό όπως αναφέρει στο onmed ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου αυτό συμβαίνει για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθεί το προσωπικό των εν λόγω Κέντρων. Έτσι, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό, ή κρούσμα δημόσιας υγείας, τότε η Αστυνομία - μιλάμε πάντα για την διαδικασία εκκένωσης- θα ειδοποιήσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ώστε να επιληφθεί του περιστατικού.
Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, κ. Παπαευσταθίου, θα έχει την εβδομάδα αυτή, διαρκείς συσκέψεις, επισκέψεις και αυτοψίες σε όλη την Ελλάδα σε όσα σημεία βρίσκονται πρόσφυγες και θα επισκεφθεί ξανά την Ειδομένη. Ο επικεφαλής του Συντονιστικού και διοικητής του ΕΚΕΠΥ, να θυμίσουμε ότι βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στον καταυλισμό, μαζί με τον κ. Ανδρέα Ξανθό με τον υπουργό να χαρακτηρίζει την Ειδομένη, «ως τον ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης».

Εν τω μεταξύ, για τη δυνατότητα ανταπόκρισης της υποστελεχωμένης υπηρεσίας Ασύλου στις αυξημένες ανάγκες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο, την αναβάθμιση της Υπηρεσίας με "αρκετές προσλήψεις" και τη συμπλήρωση των αναγκών με 2.000 εξεδικευμένα άτομα στο άσυλο από την Ευρώπη, ώστε με τη συνεργασία όλων οι διαδικασίες "να γίνονται απευθείας στα νησιά".

Αναφορικά με τις 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πρόκειται για ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με όρους "στοιχειώδους αξιοπρέπειας". Δηλαδή να έχουν στέγη, τροφή, νερό, τουαλέτα και γιατρό. Να δοθεί "στο χάος μια μορφή" είπε χαρακτηριστικά.

Θα ακολουθήσουν εγκαταστάσεις μονιμότερες (σαν τον Ελαιώνα) και θα διαχωριστούν οι οικογένειες Σύρων και Αφγανών. Στη προσπάθεια θα ενταχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διευκόλυνση της οποίας είναι στα σκαριά νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη επανέλαβε την πρότασή του ότι δηλαδή πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι να μετεγκατασταθούν σε άλλους χώρους με κατάλληλες συνθήκες. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτηρίζει αναγκαία την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γιατί «η άλλη λύση είναι πολλές Ειδομένες».

Μία επιστημονική εργασία για τις επιπτώσεις της προσφυγιάς

Εξάλλου, επιστημονική εργασία Ελλήνων ιατρών για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στο παιδιατρικό τραύμα, έγινε δεκτή για παρουσίαση στο πανευρωπαϊκό συνέδριο χειρουργών παίδων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2015 πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες διέσχισαν το ευρωπαϊκά σύνορα, με 200.00 από αυτούς να είναι παιδιά (Eurostat). Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κατέγραψε πάνω από 3.500 πνιγμούς στη Μεσόγειο.

Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία συνεχίζει να εντείνεται, δημιούργησε νέα δεδομένα και στον τομέα των ατυχημάτων στα παιδιά. Πέραν της αύξησης του συνολικού αριθμού των κακώσεων που αντιμετωπίζονται από το Ε.Σ.Υ., απαντώνται πρωτόγνωροι τραυματισμοί και «ξεχασμένα» ατυχήματα για τη χώρα μας.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι έχει καταγραφεί ακόμα και περίπτωση αποκεφαλισμού. Συγκρεκριμένα, στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, την οποία διευθύνει ο κ. Γ. Τσικόπουλος, έχει αντιμετωπιστεί το τελευταίο διάστημα, με

αμέριστη ιατρική και ανθρωπιστική διάθεση και φροντίδα, μεγάλος αριθμός παιδιών που προέρχονται κυρίως από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης και αφορούν απλές κακώσεις, χειρουργικές παθήσεις, αλλά και βαρύτατα περιστατικά, όπως αυτό του εκτεταμένου ηλεκτρικού εγκαύματος στις σιδηροδρομικές γραμμές, το οποίο ακόμη και νοσηλεύεται.

Ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό αφορά προσφυγόπουλο ηλικίας 8 ετών, που συνοδευόταν μόνο από την μητέρα του και καθοδόν για την Ειδομένη με λεωφορείο συνεθλίβη κάτω από τους τροχούς του. Το περιστατικό αυτό, πέραν του ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος, λόγω της μεγάλης βαρύτητας και πολυπλοκότητας των κακώσεων, των εγχειρητικών δυσκολιών και της άριστης κατάληξης του, είχε και άλλες προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές, οι οποίες αναδεικνύονται και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Ο ασθενής νοσηλεύτηκε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε σε σειρά μεγάλων και δύσκολων εγχειρήσεων από τους Παιδοχειρουργούς κ. Χρήστο Χάιδο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. και κυρία Αικατερίνη Τζαντζαρούδη, Επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ. Το παιδί νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο και στα μεσοδιαστήματα των νοσηλειών του διέμενε σε
δομές φιλοξενίας με συνδρομή της Μ.Κ.Ο. «Praxis», η οποία προσέφερε επίσης βοήθεια με κοινωνικούς λειτουργούς και μεταφραστές. Τα έξοδα νοσηλείας καλύφθηκαν από το δημόσιο μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό και τις πτυχές του και προκειμένου να αναδειχθούν αυτές στο πλαίσιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας της προσφυγικής κρίσης, συντάχθηκε επιστημονική ανακοίνωση με τίτλο: PAEDIATRIC TRAUMA AMID EUROPEAN REFUGEE CRISIS C. Chaidos, Ai. Tzantzaroudi, E. Georgiou, E. Smaropoulos, G. Tsikopoulos Paediatric Surgery Dpt, Hippokration Hospital, Thessaloniki, Greece) η οποία απεστάλη και έγινε αποδεκτή για παρουσίαση στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Χειρουργών Παίδων (European Paediatric Surgeons’ Association) και θα λάβει χώρα τον προσεχή
Ιούνιο στο Μιλάνο – Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου