Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

“Μύλος” με τις ελλείψεις στα φάρμακα


“Κουβάρι” έχει αρχίσει να θυμίζει η υπόθεση των ελλείψεων φαρμάκων, καθώς οι απόψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αποκλίνουν σημαντικά μεταξυ τους.

Μετά τη δημοσίευση μιας προκαταρκτικής λίστας από Φαρμακοποιούς, με φάρμακα που βρισκονται ανά διαστήματα ή και σταθερά σε έλλειψη, αλλά και τις καταγγελίες για άλλα σκευάσματα, ακολούθησε η δημοσίευση, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) λίστας για προϊόντα που απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (εδώ).

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τις εταιρίες, ότι δεν προμηθεύουν επαρκώς την αγορά, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Γ. Δαγρές στον Antenna ή τις φαρμακαποθήκες για παράλληλες εξαγωγές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος στο STAR.
Ωστόσο, τόσο ο ΕΟΦ όσο και οι εταιρίες μοιάζουν αν συμπλέουν στο θέμα των ελλείψεων, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για διευρυμένες απουσίες φαρμάκων από την αγορά. Δεν τις αρνούνται στο σύνολο τους, αλλά επικαλούνται παραμέτρους που συχνά δεν μπορούν να προβλεφθούν. Στις άλλες παραμέτρους, όμως, που μπορεί να προκαλέσουν μερικές ή σταθερές ελλείψεις, ουδείς αναφέρεται.

Παράγοντες της αγοράς και στελέχη εταιριών, με τους οποίους μίλησε το Virus, κάνουν λόγο για ελλείψεις που πηγάζουν από προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης κοκ, όπως και ο ΕΟΦ. Κάποιοι διαψεύδουν τις καταγγελίες για ευρείες ελλείψεις των σκευασμάτων τους, υποστηρίζοντας πως προμηθεύουν την αγορά, δηλαδή τις φαρμακαποθήκες τον επόμενο κρίκο στην αλυσσίδα, με επαρκείς ποσότητες. Φαρμακαποθήκες καταγγέλλουν πως οι ποσότητες φαρμάκων που παραλαμβάνουν (όταν τα παραλαμβάνουν) είναι μέρος των παραγγελιών τους. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για άδεια ράφια και συρτάρια και ασθενείς που ταλαιπωρούνται κινούμενοι από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν, σε κάποιες περιπτώσεις τη θεραπεία τους.

Τελικά, τι ισχύει; Υπάρχουν ελλείψεις ή όχι; Αν ναι, τι ελλείψεις είναι αυτές και άραγε, μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Το Virus καλεί όποιον από τους αναγνώστες του αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εξεύρεση φαρμάκων να μας αποστείλει σχετική αναφορά εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Eχει χαθει η μπαλα. Οι ελλειψεις φαρμακων ειναι υπαρκτες. Απλως κανεις δεν θελει να χρεωθει την ευθυνη. Οταν δεν υπηρχε οικονομικη ανεχεια στη χωρα καμια ελλειψη δεν παρουσιαζοταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή