Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Έκκληση Ξανθού να μην υποβαθμιστεί το νοσ. Παπαγεωργίου - Τεράστιο το πρόβλημα ρευστότητας



Την ανάγκη να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο Παπαγεωργίου καθώς οι υπηρεσίες του είναι πολύ σημαντικές, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το νοσηλευτήριο- το οποίο καλύπτει σχεδόν το 50% της περιφέρειας- αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας ενώ πολλές κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν, ενώ έχει συσσωρευμένα χρέη προς τους προμηθευτές και αντίστοιχα ο ΕΟΠΥΥ χρωστά πολλά ποσά προς το νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Βασίλη Παπά, καλύπτει το 50% των παρεχόμενων υπηρεσιών της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγονται συνολικά 15 νοσοκομεία και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ, τα οποία ανέρχονται στα 210 εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια να μη μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του, στους οποίους οφείλει 77 εκατομμύρια, ενώ υπάρχουν και 28 εκκρεμείς αγωγές προμηθευτών εις βάρος του.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπάς, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου αντιμετώπιζε ανέκαθεν μια άνιση μεταχείριση και η κατάσταση έφτασε σε αδιέξοδο το 2015, καθώς δεν του δόθηκε ούτε ευρώ από το ποσό των 1,024 δισεκατομμυρίων που μοιράστηκε στα υπόλοιπα νοσοκομεία για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Υπάρχουν τεράστια χρέη του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές του, όπως υπάρχουν και τριπλάσια χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο» παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα είναι, μέσω του ΕΟΠΥΥ, να υπάρξει μια προτεραιοποίηση στις πληρωμές προς αυτού του τύπου τα νοσοκομεία που παίζουν κομβικό ρόλο για ένα σύστημα Υγείας μιας ολόκληρης περιφέρειας. Δεν θέλουμε να υποβαθμιστεί αυτό το νοσοκομείο. Είναι πολύ σημαντικές οι υπηρεσίες του. Είναι δύσκολη συγκυρία, αλλά έχουμε αποφασίσει -είναι πολιτική απόφαση αυτή- ο ΕΟΠΥΥ να ενισχύσει τη μεταβίβαση πόρων της κοινωνικής ασφάλισης στο δημόσιο σύστημα Υγείας κι όχι μόνο να πληρώνει τους ιδιώτες παρόχους υγείας. Έχουμε κάνει και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ΥΠΕ για να καλύπτουν ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, άρα η τάση είναι αυτή. Να υπάρξει μια συνέργεια του κρατικού προϋπολογισμού και της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος Υγείας».

Όσον αφορά το θέμα της μισθοδοσίας του προσωπικού ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτή διασφαλίστηκε με την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. «Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, την κρατική επιχορήγηση, με 2,5 εκ. ευρώ παραπάνω διασφαλίζοντας έτσι πλήρως τη μισθοδοσία του προσωπικού» δήλωσε ο υπουργός.

Σε υπόμνημα του κ. Παπά σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Παπαγεωργίου εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει και προβλήματα έλλειψης προσωπικού με συνέπεια να μη λειτουργούν 11 χειρουργικές αίθουσες (γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις), να μένουν ανενεργές οι 20 από τις 30 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει, ενώ δεν μπορούν να διατεθούν 70 κλίνες νοσηλείας, οι οποίες είναι έτοιμες. Όπως αναφέρει ο ίδιος, έως σήμερα έχουν κενωθεί 130 θέσεις προσωπικού για την πλήρωση των οποίων δεν έχει δοθεί έγκριση, ενώ από τους 138 υπαλλήλους που μετακινήθηκαν από την αρχή της λειτουργίας του Παπαγεωργίου προς άλλα νοσοκομεία, έχουν απομείνει μόνον 40.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ακόμη ότι οι προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της Υγείας δεν συμπεριλαμβάνουν το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο της απόσπασης υπαλλήλων από το Παπαγεωργίου σε άλλους φορείς με υπουργικές αποφάσεις χωρίς γνώμη ή ακόμη και με την αρνητική γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου