Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές και τον στόλο του ΕΚΑΒ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε νέα δοκιμασία θέτει τον λιγοστό και παλαιωμένο στόλο του ΕΚΑΒ η προσφυγική κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα από τα 30 ασθενοφόρα που «βγαίνουν» στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά τη νυχτερινή βάρδια, σχεδόν τα δέκα θα ασχοληθούν με τη διακομιδή προσφύγων. 

Παρόμοια κατάσταση και στην πρωινή βάρδια, όπου από τα 50-55 ασθενοφόρα που κινούνται για τα επείγοντα περιστατικά, τα 10-15 μπορεί να χρειαστεί να διακομίσουν πρόσφυγες. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στην «Κ», αναφέρθηκε και στο έλλειμμα οργάνωσης στους καταυλισμούς. 
Οπως αναφέρει, δεν γίνεται, πριν από τη διακομιδή, διάγνωση και σωστός διαχωρισμός στα περιστατικά για το ενδεχόμενο να πρόκειται για φορείς λοιμωδών μεταδοτικών ασθενειών (όπως, π.χ., ηπατίτιδας Α), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής τους σε άλλους ασθενείς και σε διασώστες, εάν δεν γίνει εγκαίρως η απολύμανση των ασθενοφόρων. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η απολύμανση ενός ασθενοφόρου απαιτεί να τεθεί εκτός λειτουργίας το όχημα για περίπου δύο ώρες.

Για τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του προσφυγικού, αλλά και για την άμεση ανάγκη ανανέωσης του στόλου του ΕΚΑΒ, ενημέρωσε χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων ΕΚΑΒ τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι τον Ιούνιο του 2016 θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για 96 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Από αυτά περίπου 30 θα ανανεώσουν τον στόλο του ΕΚΑΒ του λεκανοπεδίου. Οι εργαζόμενοι επέμειναν ότι τα νέα ασθενοφόρα θα πρέπει να αγοραστούν με διαδικασίες fast track με πόρους από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών (αργίες, νυχτερινά, εκτός έδρας). Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί μέρος του Δεκεμβρίου του 2014, όλα τα εκτός έδρας του 2015 και νυχτερινά/αργίες από τον Δεκέμβριο 2015 έως σήμερα. Ο κ. Πολάκης δεσμεύθηκε ότι για τις πρόσθετες αμοιβές του Δεκεμβρίου του 2015 έχει ήδη δοθεί εντολή στη γενική διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας για άμεση διευθέτηση. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής δίνει πίστωση χρόνου στο υπουργείο έως το τέλος της εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, την απομάκρυνση των ΜΚΟ από τα σημεία υποδοχής, περίθαλψης, σίτισης και καταγραφής προσφύγων ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Σε ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για «ύποπτη δράση των ΜΚΟ» και υποστηρίζει ότι «αλωνίζουν στα κέντρα φιλοξενίας, με face control ακόμα και για σωματεία που θέλουν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες». Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το κράτος να ενισχύσει τις υποδομές υποδοχής, περίθαλψης, σίτισης και καταγραφής, με δική του ευθύνη αποκλειστικά, με το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζονται, χωρίς καμία εμπλοκή των ΜΚΟ.

1 σχόλιο:

  1. η σπαταλη καλα κρατει.ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.μαζεψτε τωρα σε ιδιοκτητα κτηρια τους γιατρους του ΠΕΔΥ.ειδικα στην 1η και 2η ΥΠΕ ειναι σκανδαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή