Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Λήγει η προθεσμία ενστάσεων για τις «υποχρεωτικές εκπτώσεις» στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 
- Health Report.gr

Προθεσμία μέχρι τις 11 Απριλίου έχουν τα εργαστήρια και κέντρα που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις, να προσβάλλουν την απόφαση για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές που τους επιβάλλονται.

Ειδικότερα, ήδη από τον περασμένο μήνα έχουν γνωστοποιηθεί από τον ΕΟΠΥΥ για το σύνολο των διαγνωστικών εργαστηρίων, τα νέα σημειώματα claw back και rebateπου αφορούν τα ποσά του Α΄ εξαμήνου του 2015.

Πρόκειται για τις επιστροφές χρημάτων (claw back) που υποχρεούνται να κάνουν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός αλλά και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate).
Τα σημειώματα έχουν ημερομηνία έκδοσης 11.02.2016 και οι πάροχοι έχουν προθεσμία 60 ημερών να προσβάλουν την απόφαση στη περίπτωση που διαφωνούν με τα ποσά.
Καταληκτική ημερομηνία για την προσβολή των σημειωμάτων αυτών είναι η 11η Απριλίου του 2016.

Μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) ενημέρωσε τα μέλη του να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες: «Λόγω της επείγουσας διαδικασίας και των απαραίτητωνεγγράφων που θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε, σας υπενθυμίζουμε ότι θα χρειαστεί η άμεση κινητοποίησή σας.

Σας θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ μπορεί το μέτρο τουclaw back να έχει κριθεί κατ’ αρχήν συνταγματικό, πλην όμως η εφαρμογή του θα πρέπει να τηρεί την αρχή της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος. Αυτό κρίνεται κατά περίπτωση (και εν τέλει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεπερνώντας τους περιορισμούς του Ελληνικού συστήματος)» σημειώνεται από τον ΠΑΣΙΔΙΚ.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει προσβολή της απόφασης από τους παρόχους, τα ποσά θα εφαρμοστούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου